De Eerste Kamer stemde dinsdagavond in met de Wet Dualisering Gemeentebestuur. Daardoor zal de lokale politiek, dus ook in Nieuwegein, na de verkiezingen van 6 maart een grote verandering ondergaan. Bestuurders (wethouders) en de volksvertegenwoordiging (de gemeenteraad) worden na 150 jaar uit elkaar getrokken.
Sinds de invoering van de Gemeentewet van Thorbecke in 1851 bestaat er in gemeenten een zogeheten monocultuur. Dat gaat nu veranderen. De lokale politiek gaat meer op die in Den Haag lijken. Burgemeester en wethouders zullen zich volledig concentreren op bestuurstaken, nu de wethouders geen deel meer uitmaken van de raad. Wethouders mogen ook van buiten de gemeente worden aangetrokken.
De gemeenteraad krijgt extra middelen om haar controlerende taak uit te voeren: het recht van initiatief en amendement, het recht om de begroting goed of af te keuren en het onderzoeksrecht. Ook kan de raad een lokale Rekenkamer instellen, krijgt het een eigen griffier, en heeft elk raadslid recht op ambtelijke ondersteuning. Het is de bedoeling dat de raadsleden meer tijd hebben voor beter contact met de kiezers.